Hoeveel bedraagt de jaarlijkse gas- en elektriciteitsrekening?

Door Nicolas Per

De gas- en elektriciteitsprijzen zijn gedaald sinds de energiecrisis die in 2021 begon. Ze blijven echter op een hoger niveau dan vóór de crisis. Maar hoe vertaalt zich dit in een factuur? Wij hebben diverse berekeningen uitgevoerd.

Om rekening te houden met de evolutie van de prijzen van kWh elektriciteit en gas op een jaarfactuur, hebben we verschillende simulaties uitgevoerd voor een gemiddeld jaarverbruik, namelijk 2036 kWh elektriciteit en 12728 kWh gas. Voor onze berekeningen gebruiken wij de IGE-vergelijker, waarbij wij telkens de goedkoopste contracten kiezen.

We hebben deze simulaties uitgevoerd voor de twee soorten contracten die op de markt worden aangeboden: contracten met een vaste prijs en contracten met een variabele prijs. Deze simulaties omvatten alle componenten van een factuur, te weten gemak, transport- en distributiekosten, diverse belastingen en accijnzen, BTW en het vaste honorarium van de leverancier.

Jaarlijkse simulatie tegen een vaste prijs

Contracten met een vaste prijs garanderen huishoudens een stabiele prijs gedurende de hele looptijd van hun contract. Dit wordt vastgelegd bij ondertekening van het contract. Deze contracten worden doorgaans afgesloten voor een periode van één jaar en kunnen worden verlengd. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft echter bepaald dat deze een initiële looptijd van drie jaar moeten hebben. In ieder geval vormde dit tijdens de energieprijzencrisis een belangrijke bescherming voor huishoudens die vóór de prijsverhoging een contract met een vaste prijs hadden ondertekend.

Om de evolutie van de prijzen te vergelijken, hebben we het bedrag van de jaarfactuur voor dit type contract gesimuleerd voor een gebruiker die zijn contract in juni 2023 ondertekende en voor een gebruiker die in juni 2024 ondertekende.

In juni 2023 is het enige contract met een vaste prijs dat op de markt wordt aangeboden de Easy Fix van Engie, met een jaarlijkse factuur van 906 euro voor elektriciteit en 1.336 euro voor gas, of 2.242 in totaal.

In juni 2024 is het goedkoopste contract het Mega-contract via Test-Aankoop vast, met een jaarfactuur van 767 euro voor elektriciteit en 1131 voor gas, of 1898 euro in totaal. We stellen dan een daling vast van 15,3 % op het jaarbedrag van de factuur voor het goedkoopste contract dat tussen juni 2023 en juni 2024 op de markt wordt aangeboden.

Aan de andere kant, als we drie jaar teruggaan, vlak voor de energieprijscrisis, in juni 2021, is het goedkoopste contract het Direct vast van Engie, met een jaarlijkse factuur van 530 euro voor elektriciteit en 735 euro voor gas, of 1265 euro in totaal.

Vervolgens stellen we een stijging vast van 50 % in het jaarbedrag van de factuur voor het goedkoopste contract dat tussen juni 2021 en juni 2024 op de markt wordt aangeboden.

Jaarlijkse simulatie tegen variabele prijs

Leveranciers bieden ook contracten met variabele prijs aan. Hun prijzen zijn geïndexeerd aan de elektriciteits- en gasmarkten[1]. De prijs van de grondstof schommelt daarom tijdens de looptijd van het contract: hij zal stijgen als de prijzen op deze markten stijgen en omgekeerd.

Bij contracten met een vaste prijs blijft de prijs per kWh gedurende de gehele looptijd van het contract hetzelfde. Het is dan relatief eenvoudig om een jaarsimulatie uit te voeren, aangezien het voldoende is om het jaarverbruik in kWh te kennen. Voor contracten met een variabele prijs kan de schatting van de jaarfactuur daarentegen slechts bij benadering zijn. Hiervoor bestaan twee methoden: ofwel wordt de door de leverancier gedurende de lopende maand aangeboden prijs naar het hele jaar geëxtrapoleerd[2], of het gaat om het schatten met behulp van de methode die bekend staat als “VREG", d.w.z. gebruikmakend van het gemiddelde van toekomstige koersen over de komende twaalf maanden[3].

Met elk van deze methoden voerden we in juni 2023 en juni 2024 een simulatie uit om de evolutie van het factuurbedrag met een tussenpoos van een jaar te vergelijken.

Bij de eerste methode is het goedkoopste contract in juni 2023 Direct van Engie, met een jaarlijkse factuur van 675 euro voor elektriciteit en 853 euro voor gas, of 1528 in totaal. Een jaar later, in juni 2024, is het goedkoopste contract het Mega variabel contract via Test-Aankoop, met een geschatte jaarfactuur van 607 euro voor elektriciteit en 861 voor gas, of 1.468 euro in totaal. Dit vertegenwoordigt een verlaging van de factuur met 4 % in één jaar.

Bij de tweede methode (schatting op toekomstige prijzen) bedraagt de jaarlijkse raming van de factuur in juni 2023 758 euro voor elektriciteit en 1014 euro voor gas, of 1772 euro in totaal. Een jaar later, in juni 2024, is dat 693 euro voor elektriciteit en 973 euro voor gas, in totaal 1.666 euro. Dit betekent een reductie van 6 % in één jaar, maar het factuurbedrag is hoger dan bij de eerste methode.

De prijzen van variabele contracten zijn in een jaar tijd heel weinig gedaald. Door deze schattingen te vergelijken met die voor contracten met een vaste prijs, zien we dat in juni 2024 de geschatte jaarlijkse factuur 22,7 % goedkoper is dan die tegen een vaste prijs met de eerste methode en 12,2 % goedkoper met de “VREG".

Conclusie

Concluderend kunnen we stellen dat de gas- en elektriciteitsprijzen zijn gedaald sinds het hoogtepunt van de crisis in 2022, maar dat de prijzen nog steeds op een hoger niveau liggen dan vóór de crisis. De hier uitgevoerde simulaties tonen aan dat contracten met een vaste prijs duurder zijn dan de contracten die vóór de prijzencrisis werden aangeboden, en veel duurder dan contracten met een variabele prijs. Variabele prijscontracten zijn goedkoper dan een jaar geleden, maar blijven nog steeds op een hoog niveau. In de hier uitgevoerde simulaties kozen we telkens voor de goedkoopste contracten die de leveranciers aanboden. Andere contracten worden tegen hogere tarieven op de markt aangeboden, waardoor de jaarlijkse factuur stijgt. Daarom blijft het belangrijk dat huishoudens aanbiedingen vergelijken om er zeker van te zijn dat ze een concurrerend contract hebben.


[1] Zie: https://www.inforgazelec.be/fr/comprendre-le-travailnement-dun-contrat-a-prix-variable-et-la-formule-dindexation/

[2] Dit is doorgaans een prijs gebaseerd op de index van de laatst bekende waarde.

[3] Deze methode wordt sinds november 2022 gebruikt door VREG, CWaPE, BRUGEL en CREG. Zie: https://www.creg.be/fr/publications/communique-de-presse-pr221005

Deel dit artikel

Meer artikels

le statut de client proétég protège les ménages les plus vulnérables
2025-03-18-TensionMarche2024

Hulpmiddelen

Infor GasElek biedt u verschillende tools

De lente komt van binnenuit